κατασκευη seo e-commerce Digital marketing ιστοσελιδας Digital seo marketing «Κόκκινη γραμμή» e shop volos για τους Έλληνες ασθενείς kataskeui istoselidwn το όριο των 2,25 e shop volos δισ. ευρώ για τη e-shop eshop volos volos φαρμακευτική δαπάνη”
Κοινή έκκληση για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υγεία κατασκευη ιστοσελιδας
Κοινή έκκληση στην ηγεσία του υπουργείου υγείας, την κυβέρνηση και την τρόικα απηύθηναν οι πρόεδροι της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων, μαζί με εκπροσώπους συλλόγων ασθενών και ιατρικούς φορείς, σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκρατηθεί η καταβαράθρωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας για την πολιτική του φαρμάκου κατατίθετ τρόικατρόικα για το δημόσιο φαρμακευτικό προϋπολογισμό στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, τότε η ανθρωπιστική κρίση θα είναι αναπόφευκτη, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία.
Για να δικαιολογηθεί το προηγούμενο διάστημα η βάναυση περικοπή των δαπανών για την υγεία των Ελλήνων, κατά τις επιταγές των δανειστών, η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας ακολούθησαν τακτική «συκοφάντησης» και «ενοχοποίησης» είτε του ιατρικού σώματος είτε του φαρμάκου, όπως έχουν καταγγείλει εκπρόσωποι των αντίστοιχων ενώσεων, ανάλογα με το τι μέτρα ήθελαν να προωθήσουν.
Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο, το οποίο είναι κρίσιμο για την επιβίωση τόσο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων όσο και για την ανάσχεση της πτώσης του προσδόκιμου ζωής των Ελλήνων.
Για τους εκπροσώπους των φορέων υγείας ζητούμενο είναι να τεθεί ένα ανελαστικό όριο, αυστηρά στα 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014 και να διατηρηθεί σταθερό για τα επόμενα χρόνια, μέχρι την έξοδο από την κρίση.
Σε αυτή την κατεύθυνση ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, π ΕλλάδαΕλλάδας (ΣΦΕΕ), Δημήτριος Δέμος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακο Βιομηχανίας (ΠΕΦ), Μιχάλης Βλασταράκος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΦΣΠ), Σταύρος Μπελώνης, πρόε ΕλλάδαΕλλάδας (ΟΣΦΕ), Μανώλης Κάτσαρης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φαρμακαποθηκών (ΠΣΦ), Γιώργος Καλαμίτσης, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Προμηθέας και η κ. Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (ΚΕΦΙ).
Όλοι οι φορείς στην αλυσίδα φαρμάκου, αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), χαρακτήρισαν το φετινό επίπεδο της μειωμένης δαπάνης στα 2,37 δισ. ευρώ ως «δοκιμή» των αντοχών του συστήματος, που τελικά «επετεύχθη» λόγω κυρίως της επιβάρυνσης των ασθενών με την αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, και του clawback όσον αφορά στις επιχειρήσεις. Μια περαιτέρω μείωση θα σημάνει δραματική επι ΕλλάδαΕλλάδας, κ. Φρουζής επέμεινε στην ανάγκη να περιφρουρηθεί ένα κατώτατο όριο φαρμακευτικής περίθαλψης για χάρη των πολιτών. Το όριο των 2,25 δισ. ευρώ, που προτείνεται, είναι χαμηλότερο από του 2013 και περίπου το 60% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα μειώνεται σταδιακά κατά 3 χρόνια. Από τα 81 έτη υπολογίζεται ότι έχει πέσει στα 78, λόγω των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, που έχουν καταστήσει δυσκολότερη την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες. Περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στο επίπεδο των επιχειρήσεων, θα φέρει καταστροφή της ελληνικής φαρμακο Βιομηχανίας και ανάσχεση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Βλασταράκος, περιέγραψε τα επικίνδυνα φαινόμενα, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. «Η μέχρι σήμερα πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης έχει δημιουργήσει με γάλα προβλήματα τόσο στην ιατρική λειτουργία όσο και στην φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών. Η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα δημιουργήσει επικίνδυνα φαινόμενα. Οι ασθενείς είτε δεν θα βρίσκουν τα φάρμακά τους ή θα εγκαταλείπουν τη θεραπεία τους γιατί δεν μπορούν να την πληρώσουν είτε θα καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν το φάρμακό τους».
Ο κ. Θεοδοσιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σημείωσε ότι οι ασθενείς πλέον πληρώνουν κατά 40-50% περισσότερο για τα φάρμακά τους, με αποτέλεσμα άλλοι να κόβουν την αγωγή τους, άλλοι να αραιώνουν τη δοσολογία, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους. Το φάρμακο, κατά τον κ. Θεοδοσιάδη, συκοφαντήθηκε και ενοχοποιήθηκε, στο όνομα του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης.
Από τη μεριά των συλλόγων ασθενών, ο κ. Καλαμίτσης προειδοποίησε ότι «η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών όπως ΗΠΑτίτιδα B, C και HIV», καθώς τα υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην πρόσβαση σε νέα και πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα θα επιδεινωθούν και θα αυξηθεί η νοσηρότητα. Η κ. Γραμμάτογλου τόνισε πως «δεν μπορεί να είσαι άρρωστος με καρκίνο και να μην μπορείς να βρεις τα φάρμακά σου και το Υπουργείο το μόνο που κάνει είναι να κατεβάζει το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης». Σε δραματικούς τόνους απηύθηνε ένα κρίσιμο ερώτημα προς την ηγεσία του υπουργείου υγείας και την κυβέρνηση, που αντικατοπτρίζει τις πραγματικούς φόβους του ελληνικού λαού: «Πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή, το έχουν σκεφτεί;».
Η απάντηση θα δοθεί σύντομα από την πολιτική φαρμάκου που θα παρουσιάσει ο υπουργός υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και αν οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων έχουν υπολογιστεί άλλη μία φορά σαν λογιστικά κόστη, τότε θα μιλάμε για τον άνθρωπο που με την υπογραφή του θα σφραγίσει την πλέον αντικοινωνική πολιτική υγείας που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα.
Διαβάστε επίσης:
Οργή γιατρών για τις δηλώσεις Άδωνι περί δόξας και αΣτη ΒουλήΒουλή οι ελλείψεις φαρμάκων λόγω του μοντέλου ενός μειοδότη
Καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα λόγω του μοντέλου ενός προμηθευτή
«Αλχημείες» για περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης